stora sociala företagsdagen talare

Här är talarna till Stora Sociala Företagsdagen!

Här är årets talare och seminarier! Boka biljett senast 23 september.

7 oktober 2019 på Världskulturmuseet i Göteborg
Boka din biljett nu!

Upptäck även årets seminarier

Talare 2019

Bengt Brülde

Ökad lycka genom ansvarsfullt företagande?

Vilket ansvar har företagen för att bidra till en bättre värld? Är det rimligt att företag ska ha andra mål utöver att tjäna pengar? Kan detta i så fall leda till ökad lycka eller mening? Är det bra för oss själva att göra nytta för andra människor? Filosofiprofessor Bengt Brülde är välkänd från Sveriges Radio och sina böcker om lycka och hållbarhet.

 

Moa Gürbüzer, MRG Wines

Vinindustrins nya gamechanger vill förändra dryckeskulturen

moa gürbüzerHon är grundare av vinbolaget som försöker förändra hela dryckeskulturen. Som socialarbetare såg Moa Gürbüzer på nära hand hur missbruk och alkoholism förstörde liv och splittrade familjer. MRG Wines blev hennes sätt att göra skillnad och hjälpa ett helt samhället att tänka om. Med riktigt bra vin vill de göra alkoholfritt till det nya normala. Hör historien om utmanaren i vinindustrin, som just nu står i startgroparna för att ta sig an en allt större internationell marknad.

 

Dan-Inge Tapper, Kooperativet Laxen

Han vill ge tillbaka och hjälpa andra

En praktikplats ledde Dan-Inge Tapper från ett liv i kriminalitet till en chefsroll i det sociala företaget där allt började. Nu vill han hjälpa andra att göra samma resa. Hör hans personliga berättelse på Stora Sociala Företagsdagen.

 

 

Anders Westgerd, Göteborg Independent Living

Kooperativet tar tillbaka makten över sina liv

Stört Folk, CP-fri zon och ett nödvändigt långfinger mot makten. Göteborgskooperativet GIL hävdar att personer med funktionsnedsättning ska kunna välja sitt liv och ha samma möjligheter som alla andra. De är kända för sina provokativa kampanjer, sin humor och övertygelse om att alla människor kan påverka och skapa förändring. Vi välkomnar verksamhetsledare Anders Westgerd till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Karin Stenmar, Folksamgruppen

När stora investeringar gör stor nytta

karin stenmar folksamStora företag har stora möjligheter att påverka utvecklingen i världen. Folksam går i framkant för social hållbarhet och är en av världens största investerare i gröna och hållbara obligationer. Hållbarhetschef Karin Stenmar har talat inför FN om hur pensions- och försäkringspengar kan bidra till hållbara samhällen för både människa och miljö. Nu välkomnar vi henne till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Iman Khalaf, Nõberu of Sweden

Entreprenörerna som vill förändra vår syn på mannen

Nõberu of Sweden vill förändra skönhetsmarknaden och samhällets sätt att se på manlighet. I en värld där mannen inte behöver vara tuff, hård och macho – om han inte vill.  Företaget motsätter sig att använda avklädda kvinnor i marknadsföringen och är en av de viktigaste finansiärerna bakom kampanjen Locker Room Talk. På så sätt vill Iman Khalaf och hans kollegor skapa förändring där det verkligen behövs, samtidigt som de siktar på att bli det största heltäckande varumärket för manlig grooming. Lönsamhet utan att vika av från sina värderingar.

 

Anja Skans, Skanska

Byggjättens löfte om en bättre morgondag

anja skansVarför är social hållbarhet så viktigt för ett av världens största byggbolag? Anja Skans, utvecklingsledare på Skanska, berättar om deras löfte om att bygga ett bättre samhälle. Genom inkludering och hållbar stadsutveckling vill de ta täten i en bransch som har stor påverkan på människors liv och samtidigt stor potential att göra skillnad.

 

Sahra Mudey, Shabelle

Somaliska tigrar på sina egna villkor

Sahra Mudey och hennes vänner tröttnade på arbetslöshet och korta praktikplatser. Därför startade de städföretaget Shabelle, som betyder tiger på somaliska. Sedan start har Shabelle även skapat jobb för många andra. Nu får vi höra Sahras resa till företagande och en känsla av riktig frihet, på Stora Sociala Företagsdagen.

 

Albert Askeljung, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

Så ser FN på hållbart företagande

albert askeljungEntreprenörer runt om i världen har stora möjligheter att lösa dagens och framtidens utmaningar. Hur kan världssamfundet vara med och bidra till den utvecklingen? UNDP:s projektledare Albert Askeljung ger oss FN-perspektivet på hållbart företagande och affärsmöjligheterna med Globala målen.

 

 

Barzan Abdolla, Brunsbo Gästgifveri

Vägen ur ett destruktivt liv

För några år sedan levde Barzan Abdolla ett destruktivt liv, men kände hela tiden att han ville hitta en väg därifrån. Genom det sociala företaget Basta! fick han chansen att ta sig ur det, jobba hårt och utmana sin kreativa sida. Idag är han receptions- och restaurangchef på Brunsbo Gästgifveri och vi välkomnar honom som en av talarna på Stora Sociala Företagsdagen.

 

Stina Gottlieb, Sotenäs Symbioscentrum

Symbios skapar hållbara företag

stina gottliebHur kan exempelvis restprodukter från Bohusläns fiskindustri återanvändas och bli till ström och varmvatten? Och varför är befolkningens kompetens avgörande för ett hållbart näringsliv? Sotenäs Symbioscentrum för samman människor för att skapa innovation, företagande, utbildning och sysselsättning. Stina Gottlieb berättar varför de arbetar med både industriell och social symbios.

 

 

Petra Bauer, Social Enterprise Academy

Akademin skapar fler sociala företag i världen

petra bauer social enterprise academyI Skottland finns en lång tradition av socialt entreprenörskap och ungefär 5 procent av befolkningen arbetar i sociala företag. Vad kan vi i Sverige lära oss av landet som var först i världen med att anta en tio års strategi för utvecklingen av sociala företag? Social Enterprise Academy har sedan 2004 hjälpt människor ta vara på sina styrkor, skapa hållbara företag och riktig samhällsnytta. Nu har de tagit steget från Skottland till att bli en del av en rörelse som växer internationellt. Vi välkomnar Petra Bauer, deras Learning and Development Manager, till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Freja Bramsen, HSB Göteborg

Framtidens boende är hållbart

freja bramsen hsbDet finns ett stort behov av nya bostäder i Sverige de närmaste åren, men hur kan svenska företag bygga på ett sätt som är hållbart för både miljön, samhället och de som bor där? HSB Göteborg har tagit täten med sin forskningsarena HSB Living Lab som fokuserar på framtidens boende. På Stora Sociala Företagsdagen får vi följa med dem på resan mot en mer hållbar framtid. Vi välkomnar Freja Bramsen, deras chef för hållbarhet och utveckling!

 

Emad Alkasem & EvaTua Ekström

Gammalt blir nytt igen på Världskulturmuseet

Tillsammans skapar vi hållbara affärer! Det sociala Göteborgsföretaget Tråd & Trade med Världskulturmuseet, årets arena för Stora Sociala Företagsdagen, har hittat ett samarbete som skapar nytta på många sätt. Använt reklammaterial från museet återanvänds och blir till helt nya produkter, som till exempel väskor. Skräddaren Emad Alkasem från Tråd & Trade och Världskulturmuseets EvaTua Ekström berättar om deras resa tillsammans.

 

Maja Frankel & Omid Mahmoudi, Ashoka Nordic

ALLA kan bli en “Changemaker”

Ashoka har sedan 1980 identifierat och stöttat sociala entreprenörer i över 90 länder. Genom arbetet med ”Network of fellows” underlättar de för 3500 förändringsagenter. Maja Frankel, grundare av Ashoka Nordic, delar insikter kring organisationens arbete, bl.a dess växande fokus på unga Changemakers. Vi får också träffa Årets Changemaker 2019, Omid Mahmoudi, som är grundare av Ensamkommandes Förbund. Han berättar om sin resa som ung Changemaker och varför Changemakers och sociala entreprenörer går hand i hand.

 

Rebecka Hinn, Tillväxtverket

Bättre förutsättningar för sociala företag

Tillväxtverket har i uppdrag av regeringen att arbeta för att skapa bättre förutsättningar för socialt företagande och samhällsentreprenörskap. Deras programansvarig Carin Persson berättar hur de gör för att lyckas med det!

Tillväxtverket är medarrangör och partner till Stora Sociala Företagsdagen.

 

Inledning

helena holmbergHelena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden VGR, öppnar årets konferens tillsammans med våra moderatorer.