PROGRAM – 7 oktober 2019

Plats: Världskulturmuseet i Göteborg (hitta hit!)
Årets seminarier
Årets talare

 

10:00 – 11:00 Konferensen öppnar

Registrering & fika. Möjlighet att besöka utställare och ta en kopp kaffe.

 

11:00 – 12:00 Pass 1

helena holmbergInledning

Moderatorerna Björn Granat och Jeanette Rosén
Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, öppnar konferensen.

 

Ökad lycka genom ansvarsfullt företagande?

Bengt Brülde, filosof och dagens inledningstalare

 

Kooperativet tar tillbaka makten över sina liv

Anders Westgerd, Göteborg Independent Living

 

Han vill ge tillbaka och hjälpa andra

Dan-Inge Tapper, Kooperativet Laxen

 

Somaliska tigrar på sina egna villkor

Sahra Mudey, Shabelle

 

Gammalt blir nytt igen på Världskulturmuseet

Emad Alkasem, Tråd & Trade och EvaTua Ekström, Världskulturmuseet

 

12:00 – 13:00 Lunch

Med möjlighet att besöka våra utställare och mingla bland konferensens deltagare.

 

13:00 – 14:00 Pass 2

karin stenmar folksamNär stora investeringar gör stor nytta

Karin Stenmar, Folksamgruppen

 

moa gürbüzerVinindustrins nya gamechanger vill förändra dryckeskulturen

Moa Gürbüzer, MRG Wines

 

Symbios skapar hållbara företag

Stina Gottlieb, Sotenäs Symbioscentrum

 

albert askeljungSå ser FN på hållbart företagande

Albert Askeljung, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

 

Entreprenörerna som vill förändra vår syn på mannen

Iman Khalaf, Nõberu of Sweden

 

Bättre förutsättningar för sociala företag

Rebecka Hinn, Tillväxtverket

 

14:00 – 15:00 Seminarium

Årets seminarium äger rum i olika lokaler på Världskulturmuseet. Exakt lokal kommer att presenteras från scenen. Har du inte valt seminarium? Anmäl dig här!

 

15:00 – 15:30 Fika

Med möjlighet att mingla och besöka årets utställare.

 

15:30 – 16:30 Pass 3

freja bramsen hsbFramtidens boende är hållbart

Freja Bramsen, HSB Göteborg

 

Prisutdelning: Årets Sociala Företag

SKOOPI

 

petra bauer social enterprise academyAkademin skapar fler sociala företag i världen

Petra Bauer, Social Enterprise Academy

 

Alla kan bli en changemaker

Maja Frankel, Ashoka Nordic & Omid Mahmoudi, Ensamkommandes Förbund

 

Vägen ur ett destruktivt liv

Barzan Abdolla, Brunsbo Gästgifveri

 

ASF blev en ny chans

Siv Svärdman, Café Glashuset

 

anja skansByggjättens löfte om en bättre morgondag

Anja Skans, Skanska

 

16:30 Avslutning och avtackning

17:00 – 19:00 Häng kvar!

Välkommen att hänga kvar med oss efter konferensen, och landa efter en intensiv dag. Sitt ner i lugn och ro och prata med någon som du inte hunnit träffa ordentligt. Det finns även möjlighet att boka möte i någon av museets lokaler för er organisation, ta kontakt med oss om ni önskar det.

 

 

Talare 2019

Inledning

helena holmbergHelena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden VGR, öppnar årets konferens tillsammans med våra moderatorer.

 

Bengt Brülde

Ökad lycka genom ansvarsfullt företagande?

Vilket ansvar har företagen för att bidra till en bättre värld? Är det rimligt att företag ska ha andra mål utöver att tjäna pengar? Kan detta i så fall leda till ökad lycka eller mening? Är det bra för oss själva att göra nytta för andra människor? Filosofiprofessor Bengt Brülde är välkänd från Sveriges Radio och sina böcker om lycka och hållbarhet.

 

Moa Gürbüzer, MRG Wines

Vinindustrins nya gamechanger vill förändra dryckeskulturen

moa gürbüzerHon är grundare av vinbolaget som försöker förändra hela dryckeskulturen. Som socialarbetare såg Moa Gürbüzer på nära hand hur missbruk och alkoholism förstörde liv och splittrade familjer. MRG Wines blev hennes sätt att göra skillnad och hjälpa ett helt samhället att tänka om. Med riktigt bra vin vill de göra alkoholfritt till det nya normala. Hör historien om utmanaren i vinindustrin, som just nu står i startgroparna för att ta sig an en allt större internationell marknad.

 

Dan-Inge Tapper, Kooperativet Laxen

Han vill ge tillbaka och hjälpa andra

En praktikplats ledde Dan-Inge Tapper från ett liv i kriminalitet till en chefsroll i det sociala företaget där allt började. Nu vill han hjälpa andra att göra samma resa. Hör hans personliga berättelse på Stora Sociala Företagsdagen.

 

 

Anders Westgerd, Göteborg Independent Living

Kooperativet tar tillbaka makten över sina liv

Stört Folk, CP-fri zon och ett nödvändigt långfinger mot makten. Göteborgskooperativet GIL hävdar att personer med funktionsnedsättning ska kunna välja sitt liv och ha samma möjligheter som alla andra. De är kända för sina provokativa kampanjer, sin humor och övertygelse om att alla människor kan påverka och skapa förändring. Vi välkomnar verksamhetsledare Anders Westgerd till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Karin Stenmar, Folksamgruppen

När stora investeringar gör stor nytta

karin stenmar folksamStora företag har stora möjligheter att påverka utvecklingen i världen. Folksam går i framkant för social hållbarhet och är en av världens största investerare i gröna och hållbara obligationer. Hållbarhetschef Karin Stenmar har talat inför FN om hur pensions- och försäkringspengar kan bidra till hållbara samhällen för både människa och miljö. Nu välkomnar vi henne till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Iman Khalaf, Nõberu of Sweden

Entreprenörerna som vill förändra vår syn på mannen

Nõberu of Sweden vill förändra skönhetsmarknaden och samhällets sätt att se på manlighet. I en värld där mannen inte behöver vara tuff, hård och macho – om han inte vill.  Företaget motsätter sig att använda avklädda kvinnor i marknadsföringen och är en av de viktigaste finansiärerna bakom kampanjen Locker Room Talk. På så sätt vill Iman Khalaf och hans kollegor skapa förändring där det verkligen behövs, samtidigt som de siktar på att bli det största heltäckande varumärket för manlig grooming. Lönsamhet utan att vika av från sina värderingar.

 

Anja Skans, Skanska

Byggjättens löfte om en bättre morgondag

anja skansVarför är social hållbarhet så viktigt för ett av världens största byggbolag? Anja Skans, utvecklingsledare på Skanska, berättar om deras löfte om att bygga ett bättre samhälle. Genom inkludering och hållbar stadsutveckling vill de ta täten i en bransch som har stor påverkan på människors liv och samtidigt stor potential att göra skillnad.

 

Sahra Mudey, Shabelle

Somaliska tigrar på sina egna villkor

Sahra Mudey och hennes vänner tröttnade på arbetslöshet och korta praktikplatser. Därför startade de städföretaget Shabelle, som betyder tiger på somaliska. Sedan start har Shabelle även skapat jobb för många andra. Nu får vi höra Sahras resa till företagande och en känsla av riktig frihet, på Stora Sociala Företagsdagen.

 

Albert Askeljung, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

Så ser FN på hållbart företagande

albert askeljungEntreprenörer runt om i världen har stora möjligheter att lösa dagens och framtidens utmaningar. Hur kan världssamfundet vara med och bidra till den utvecklingen? UNDP:s projektledare Albert Askeljung ger oss FN-perspektivet på hållbart företagande och affärsmöjligheterna med Globala målen.

 

 

Barzan Abdolla, Brunsbo Gästgifveri

Vägen ur ett destruktivt liv

För några år sedan levde Barzan Abdolla ett destruktivt liv, men kände hela tiden att han ville hitta en väg därifrån. Genom det sociala företaget Basta! fick han chansen att ta sig ur det, jobba hårt och utmana sin kreativa sida. Idag är han receptions- och restaurangchef på Brunsbo Gästgifveri och vi välkomnar honom som en av talarna på Stora Sociala Företagsdagen.

 

Stina Gottlieb, Sotenäs Symbioscentrum

Symbios skapar hållbara företag

stina gottliebHur kan exempelvis restprodukter från Bohusläns fiskindustri återanvändas och bli till ström och varmvatten? Och varför är befolkningens kompetens avgörande för ett hållbart näringsliv? Sotenäs Symbioscentrum för samman människor för att skapa innovation, företagande, utbildning och sysselsättning. Stina Gottlieb berättar varför de arbetar med både industriell och social symbios.

 

Siv Svärdman, Café Glashuset

ASF blev en ny chans

Efter att ha varit sjukskriven i många år hittade Siv Svärdman en väg tillbaka genom ett ASF, arbetsintegrerande socialt företag. Nu jobbar hon med administration på Café Glashuset och berättar sin historia på Stora Sociala Företagsdagen.

 

 

Petra Bauer, Social Enterprise Academy

Akademin skapar fler sociala företag i världen

petra bauer social enterprise academyI Skottland finns en lång tradition av socialt entreprenörskap och ungefär 5 procent av befolkningen arbetar i sociala företag. Vad kan vi i Sverige lära oss av landet som var först i världen med att anta en tio års strategi för utvecklingen av sociala företag? Social Enterprise Academy har sedan 2004 hjälpt människor ta vara på sina styrkor, skapa hållbara företag och riktig samhällsnytta. Nu har de tagit steget från Skottland till att bli en del av en rörelse som växer internationellt. Vi välkomnar Petra Bauer, deras Learning and Development Manager, till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Freja Bramsen, HSB Göteborg

Framtidens boende är hållbart

freja bramsen hsbDet finns ett stort behov av nya bostäder i Sverige de närmaste åren, men hur kan svenska företag bygga på ett sätt som är hållbart för både miljön, samhället och de som bor där? HSB Göteborg har tagit täten med sin forskningsarena HSB Living Lab som fokuserar på framtidens boende. På Stora Sociala Företagsdagen får vi följa med dem på resan mot en mer hållbar framtid. Vi välkomnar Freja Bramsen, deras chef för hållbarhet och utveckling!

 

Emad Alkasem & EvaTua Ekström

Gammalt blir nytt igen på Världskulturmuseet

Tillsammans skapar vi hållbara affärer! Det sociala Göteborgsföretaget Tråd & Trade med Världskulturmuseet, årets arena för Stora Sociala Företagsdagen, har hittat ett samarbete som skapar nytta på många sätt. Använt reklammaterial från museet återanvänds och blir till helt nya produkter, som till exempel väskor. Skräddaren Emad Alkasem från Tråd & Trade och Världskulturmuseets EvaTua Ekström berättar om deras resa tillsammans.

 

Maja Frankel & Omid Mahmoudi, Ashoka Nordic

ALLA kan bli en “Changemaker”

Ashoka har sedan 1980 identifierat och stöttat sociala entreprenörer i över 90 länder. Genom arbetet med ”Network of fellows” underlättar de för 3500 förändringsagenter. Maja Frankel, grundare av Ashoka Nordic, delar insikter kring organisationens arbete, bl.a dess växande fokus på unga Changemakers. Vi får också träffa Årets Changemaker 2019, Omid Mahmoudi, som är grundare av Ensamkommandes Förbund. Han berättar om sin resa som ung Changemaker och varför Changemakers och sociala entreprenörer går hand i hand.

 

Rebecka Hinn, Tillväxtverket

Bättre förutsättningar för sociala företag

Tillväxtverket har i uppdrag av regeringen att arbeta för att skapa bättre förutsättningar för socialt företagande och samhällsentreprenörskap. Rebecka Hinn på Tillväxtverket berättar hur de gör för att lyckas med det!

Tillväxtverket är medarrangör och partner till Stora Sociala Företagsdagen.

 

 

Boka biljett redan nu!


Fördjupa dig med årets seminarier!

Kl. 14:00-15:00
I år tar vi våra populära workshops och uppdaterar dem till seminarier, där du under en timme kan fördjupa dig i något ämne som rör socialt företagande! Anmälan till seminarierna kommer att skickas ut till deltagare med biljett efter sommaren. Då gäller först till kvarn!

Har du redan köpt biljett? Anmäl dig även till ett seminarium.

 

Seminarium: Finansiering av innovationer i sociala företag

Lokal: Studion
Sara Hugosson, Vinnova,
Jan Svensson, Mikrofonden
Sven Bartilsson, Coompanion
Kristoffer Luthi, Ekobanken

Ett socialt företag där vinstutdelning inte är moroten; hur skall det få kapital att investera och växa. Varför är det så få av sociala företags sociala innovationer som blir ”game-changer”? Vilka möjligheter finns och hur skapar vi flera finansiella lösningar för sociala företag.
Vinnova finansierar bl.a innovationer på de samhällsutmaningar som sociala företag är svaret på. Mikrofonden är de facto Sveriges största impact investerare. Coompanion arbetar för att stärka enskilda företag och utveckla den finansiella stödstrukturen. Ekobanken är en bank som har lång erfarenhet av att ha sociala företag som kunder.

.

 

Seminarium: Sociala företag som nav i lokal problemlösning

egnahemsfabriken tjörnLokal: Seminarierum 2
Tinna Harling, Egnahemsfabriken Tjörn
Ingrid Westerfors, Coompanion

Sociala företag kan vara navet i lokala samarbeten, där alla jobbar tillsammans för att lösa problem på orten. Arkitekterna och byggarna bakom Egnahemsfabriken Tjörn berättar om hur viktigt lokala nätverk och delaktighet har varit i deras kluster av föreningar, kommun och företag.

 

 

Seminarium: Ekosystem för socialt företagande

Lokal: Trappan
Tillväxtverket & Västra Götalandsregionen, Region Jönköping

Regeringens strategi pekar ut vikten av att företagsfrämjare ska bli bättre på att stödja sociala företag med rådgivning och finansiering. Runt om i landet pågår nu ett arbete med att öka kunskapen om de sociala företagens behov. Kom och ta del av några exempel!

 

 

 

Seminarium: Reserverad upphandling, en ny möjlighet för idéburen sektor

Lokal: Matsalen
Eva Ternegren, Coompanion
Anders Bro, Region Örebro län

Passa på att ställa frågor till författaren av Tillväxtverkets skrift “Nya grepp i upphandling”!

Sedan en tid tillbaka finns möjlighet att reservera kontrakt i offentlig upphandling för företag som har arbetsintegration som mål. Många kommuner gör sådana upphandlingar. Det går också att styra upphandlingar av sociala tjänster mot företag där organisationens lednings- och ägarstruktur grundas på personalens ägande eller deltagande, läs kooperativa företag. Under seminariet får vi veta mer om dessa möjligheter och hur de hittills har tillämpats och får möjlighet att diskutera hur sociala företag kan dra nytta av detta.  Anders Bro från Region Örebro län berättar även om senaste nytt kring nya deras regionala handlingsplan för civilsamhälle och social ekonomi.

 

 

Seminarium: Arbetsintegrerande sociala företag

Lokal: Seminarierum 4
Victoria Carlsén, SKOOPI, Eleni Wigsén, ASF Akademin

Hur startar man ett arbetsintegrerande socialt företag? Och vad betyder den nya certifieringen för ASF runt om i landet? SKOOPI berättar hur det går till att certifiera ert arbetsintegrerande sociala företag. ASF Akademin gör arbetsintegrerande sociala företag ännu bättre på att leverera arbetsmarknads- och rehabiliteringstjänster.  Kvalitetssäkra din arbetsträning/arbetsrehabilitering med ASF akademin!

 

 

 

Seminarium: Hur bidrar social företag till att uppfylla de Globala målen och Agenda 2030?

Lokal: Seminarierum 1
Angelica Lindblad,  Vägen ut!
Albert Askeljung, UNDP
Emma Dalväg, ECG Sverige

Vägen ut! Kooperativen har sedan 2014 mätt sin samhällsnytta med ECG-bokslutet. Ett verktyg där företag och organisationer kan mäta hur mycket samhällsnytta man skapar och som redovisar hur företaget arbetar med social- och miljömässig hållbarhet och demokrati/ transparens i förhållande till alla sina intressenter. ECG bokslutet kan kopplas samman med de Globala målen och är idag ett kraftfullt och trovärdig sätt att mäta vilka Globala mål en verksamhet på skapar värde för.

 

 

Seminarium: Arbetsförmedlingen – Vilka är ASF:s styrkor och deras framtida roll som leverantörer?

Lokal: Seminarierum 3
Katharina Vahlman & Margareta Mörtsell AF huvudkontoret, Stockholm
Silvija Mehrstam, stab Region Väst Arbetssökande

Syftet med workshopen är att ha en dialog om ASF:s styrkor (utöver ägandeformen) jämfört med andra leverantörer, och vad det är för unikt som bara ASF kan erbjuda till arbetssökande. Vi vill också ha en dialog kring hur ASF ser på sin framtida roll som leverantör till Arbetsförmedlingen i den nya organisationen.

Boka din biljett nu!

Här bokar du biljett för inträde och köper utställarplats.