Program

Stora Sociala Företagsdagen — 6 oktober 2020 — Direktsänt online från Göteborg

kl. 09:00-12.30 Livesändning från Göteborg (delta på plats eller digitalt)
kl. 13:30-15:00 Digitala seminarier

Här hittar ni årets talare och årets seminarier på #SSF2020! Årets huvudtema är Innovation – Investment – Impact.

I år har vi tagit steget och blivit digitala för att hjälpa till att minska smittspridningen. Du kan antingen välja att följa med via din dator, surfplatta eller mobil, eller att delta i en mindre grupp vid vår direktsändning från Gothenburg Film Studios.

I alla biljetter ingår huvudprogrammet och alla seminarier på eftermiddagen. Ni väljer helt fritt vilket seminarium ni vill följa!

Inledning

Helena Holmberg

Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden VGR, öppnar årets konferens tillsammans med våra moderatorer.

Stora IKEA och det lilla sociala företaget

Ann-Sofie Gunnarsson, IKEA

ann-sofie gunnarsson stora sociala företagsdagen

Kunden får något unikt med sig från butiken och någon annans liv blir förändrat. Ann-Sofie Gunnarsson ger oss en inblick i hur ett av världens största företag arbetar med social hållbarhet. Hennes team på IKEA har ett nära samarbete med lokala hantverkare, människor som lever ett mer utsatt liv än de flesta som handlar i varuhuset. Nu skapar de helt nya handgjorda textilprodukter av material som annars skulle kastas bort och får samtidigt en chans till försörjning, integration och en mer jämställd plats i samhället.

”Vi är inte där för att hjälpa, vi är där för att samarbeta — att vara en affärspartner”, säger hon.

Ann-Sofie Gunnarsson är Partnerships & Development Leader för socialt entreprenörskap på IKEA of Sweden.

Regeringen möter de sociala företagen

Lena Micko, Sveriges civilminister

Civilministern ger sin syn på Regeringens arbete, bland annat inom upphandlingsområdet. Hur kan vi öka sysselsättningen genom satsningar på socialt företagande och reserverad upphandling?

Passa på att ställa era frågor till Civilministern!

Hur hållbara är ni? Spåra företagets värdekedja!

Josefin Borg, CSR Västsverige

josefin borg

Hur påverkar olika delar av företagets verksamhet miljö, människor och samhälle? CSR Västsverige leder oss i en workshop där vi tittar på företagens värdekedjor. Ta chansen att arbeta tillsammans med andra medvetna företagare och få med er något konkret att jobba vidare med i vardagen.

Josefin Borg är projektledare på CSR Västsverige.

Social Impact investing in Europe

Clémentine Blazy & Jan Svensson

clementine blazy

SEMINARIUM Allt fler investerare får upp ögonen för så kallad impact investing. Det är investeringar som inte bara ger finansiell avkastning utan också skapar positiv och mätbar social nytta. Men vilka är det egentligen som investerar i Europa och vad letar de efter?

jan svensson

Vi får en direktrapport från den europeiska marknaden av Clémentine Blazy, tidigare från non-profit-organisationen France Active och Jan Svensson från Mikrofonden Väst.

Kan en svensk fond för sociala företag bli verklighet?

Sven Bartilsson, Coompanion

sven bartilsson stora sociala företagsdagen

Vi behöver fler investerare för att nya sociala företag ska kunna växa fram i Sverige. I länder som Italien och Frankrike har kooperativa företag framgångsrikt byggt upp investeringsfonder med hjälp av sina medlemmar. De har i sin tur attraherat både privata investerare och offentliga medel. Skulle det fungera i Sverige och hur når vi dit?

Sven Bartilsson är senior konsult på Coompanion och leder just nu arbetet med att ta fram en investeringsfond som är inriktad på nya, digitala kooperativ.

Kooperation år 2030

Petra Pilawa, Svensk Kooperation

Hur kommer händelser i världen att forma hur kooperativa företag ser ut år 2030? Svensk Kooperation har låtit Kairos Future spana in i framtiden. Vad kom de fram till?

Ligger kooperation i tiden nu och kommer det fortfarande att vara lika relevant för nästa generation? Vad tänker unga kring den kooperativa företagsformen?

I ett spännande samtal presenterar Petra Pilawa, verksamhetsledare på Svensk Kooperation en ny rapport om kooperation 2030.

Prisutdelning till Årets arbetsintegrerande sociala företag

Ulrica Persson, SKOOPI

Vilket ASF har förtjänat att hyllas extra mycket i år? Vi välkomnar tillbaka de sociala företagens intresseorganisation SKOOPI, och deras nya ordförande Ulrica Persson.

Framtiden för socialt företagande i Sverige

Rebecka Hinn & Eva Carlsson, Tillväxtverket

Regeringens strategi för socialt företagande fyller tre år. Hur ser egentligen framtiden ut för ett växande socialt företagande i Sverige? Tillväxtverket ger oss de viktigaste lärdomarna från de senaste åren och berättar hur alla kan jobba vidare tillsammans framöver.

Rebecka och Eva har jobbat med Tillväxtverkets insatser för socialt företagande de senaste åren. De har ett brett nätverk och kunskap om utvecklingen runt om i landet.

Passa på att boka din biljett redan nu!

Seminarier på Stora Sociala Företagsdagen

I år kommer du kunna välja fritt från en hel rad digitala seminarier! Ingen föranmälan krävs (endast för CSR Västsveriges seminarium om värdekedjan).

Seminariepasset pågår kl 13:30-15 eftermiddagen efter huvudprogrammet.

Lärdomar i arbetet med socialt företagande
Investing in community based enterprises
Svenska på jobbet
Spåra er värdekedja!
Investing for impact
Vattna eller vissna -om vikten av samarbete!
Privat, personlig och professionell – att använda egenerfarenheten i arbetet
Att leda olikheter – bättre ledarskap i mångfald
Framgångsrika och innovativa välfärdslösningar med sociala företag
Karriärstödsmetoden – 11 steg till arbete
Hurra vad vi är bra! Hur vet vi det?

Lärdomar i arbetet med socialt företagande

Västra Götalandsregionen har drivit frågorna om socialt företagande under många år, nu senast i projektet KRAFT som avslutas under hösten. I det här seminariet berättar projektledarna om de viktigaste lärdomarna och vad de ser ligger framför dem.

Seminarieledare: Elizabeth George & Hanna Katarina Nyroos, Västra Götalandsregionen, Diana Ghinea, Coompanion

Investing in community based enterprises

Med några internationella exempel kommer vi att undersöka och lära oss mer om finansiering av företag som förblir ägda av sina medlemmar oavsett om dessa är kunder, investerare eller anställda. Hur kan ett företag använda den så kallade Fair Shares modellen för att balansera makt mellan investerare, anställda och kunder.
(OBS! Seminariet kommer till stor del hållas på engelska)

Seminarieledare: Sven Bartilsson, Coompanion

Svenska på jobbet

Hur skapar vi en språkutvecklande arbetsmiljö? Hur kan handledare och kollegor på sociala företag stötta medarbetare som lär sig svenska? Välkommen att ta del av metodmaterialet Svenska på jobbet och få med dig konkreta tips, verktyg och inspiration för arbetsplatser som vill arbeta språkutvecklande.

Seminarieledare: Randi Myhre, Nour Al Mouselly & Tarek Kasha, Forum Skill

Spåra er värdekedja!

Hur påverkar olika delar av företagets verksamhet miljö, människor och samhälle? CSR Västsverige leder oss i en workshop där vi tittar på företagens värdekedjor. Ta chansen att arbeta tillsammans med andra medvetna företagare och få med er något konkret att jobba vidare med i vardagen. Max 20 deltagare, föranmälan krävs.

Seminarieledare: Josefin Borg, CSR Västsverige

Investing for Impact

Om hur en stor medlemsägda aktör i Frankrike, France Active,  arbetar med sociala investeringar, hur de som investerare tänker, hur man mäter impact. 
Clémentine Blazy has over 15 years’ experience in social finance, as former head of Investment at France active – a major social finance provider in France-, following a career start in management consulting for financial services at Accenture. A graduate from ESSEC, she completed a degree at Sciences Po for which she conducted a research work on social enterprises’ access to equity in California (Berkeley).

Vattna eller vissna – om vikten av samarbete!

Hur kan arbetsintegrerande sociala företag växa sig starkare genom att samverka? Bosse Blideman från SKOOPI berättar om Konsortieprojektets erfarenheter och samtalar med David Wallenberg (Sociala företag i Jönköpings län) och Thintin Strandman (Safir i Roslagen).

Seminarieledare: Bosse Blideman

Privat, personlig och professionell – att använda egenerfarenheten i arbetet

Hur kan jag vara professionell i min arbetsroll och samtidigt dela med mig av mina egna erfarenheter? Hur håller jag distans utan att tappa empatin? I en workshop med Vägen ut! kooperativen får ni prova på delar ur den populära utbildningen där de tydliggör förhållningssätt, roller och gränsdragningar i arbetet med att stödja och vägleda människor.

Seminarieledare: Alexandra Nagorka, ansvarig för arbetsträning & karriärstöd Vägen ut! kooperativen

Att leda olikheter – bättre ledarskap i mångfald

Ett smakprov på utbildningen som är en del i Vägen ut! kooperativens ledarskapsprogram. Till våra arbetsplatser kommer människor med olika typer av arbetshinder: fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, erfarenhet av missbruk/kriminalitet, stressrelaterade sjukdomstillstånd och språksvårigheter. Denna mångfald bidrar till en mer inkluderande företagskultur med större kreativitet och innovation. Men det ställer höga krav på dig som ledare.

Seminarieledare: Gunilla Klingensjö, vice VD Vägen ut! kooperativen

Framgångsrika och innovativa välfärdslösningar med sociala företag

Hur kan man etablera hållbar samverkan mellan kommun, region och sociala företag för att skapa innovativa och framgångsrika välfärdslösningar? Vi får en unik presentation av den nya handboken om samverkan med sociala företag, som lanseras i höst.

Seminarieledare: Anders Bro, utvecklingsledare, Region Örebro

Karriärstödsmetoden – 11 steg till arbete

Den arbetsträning som erbjuds i sociala företag har visat sig passa bra för människor som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. I den här workshopen får du lära dig om Karriärstödsmetoden, en vägen-till-arbete-kedja i sociala företag. Metoden bygger på ett mycket nära samarbete mellan myndigheter och det sociala företaget.

Seminarieledare: Alexandra Nagorka, ansvarig för arbetsträning & karriärstöd hos Vägen ut! kooperativen

Hurra vad vi är bra! Hur vet vi det?

Förväntningar och krav på att kunna visa vilken nytta sociala insatser gör kommer både från myndigheter och från andra intressenter – till exempel kunder till arbetsintegrerande sociala företag. Att tydligt kunna visa vilka framsteg människor gör och vilken samhällsnytta företaget bidrar med, tillsammans med en ökad förståelse för vad som fungerar och inte fungerar – ger stolthet och möjligheter att utvecklas.

Seminarieledare: Alexandra Nagorka, ansvarig för arbetsträning & karriärstöd hos Vägen ut! kooperativen