PROGRAM – 24 oktober 2018

Vi kan utlova ett otroligt spännande och intresseväckande scenprogram, varvat med tid att mingla bland de många utställarna. Varmt välkommen till Göteborg den 24 oktober!

Tid: kl. 09.00-16.00

Stora Sociala Företagsdagen radar upp korta programpunkter med intressanta talare, workshops, prisutdelningar och panelsamtal. Träffa sociala företag bland våra utställare, ta del av personliga berättelser och hör senaste nytt om sociala företag från regering och myndigheter.

Vi bjuder såklart på lunch och fika under dagen. Vi ser fram emot en riktigt lärorik dag tillsammans!

Skynda att boka din plats!

Talare 2018

Pontus Berger, talent management, Volvo Cars, Sergio Garay, stadsdelsdirektör, SDF Västra Hisingen, Nicole Kahoon, CCS, Vägen ut! kooperativen

Skinande rena Volvobilar ger jobb på Västra Hisingen

Clean Car Service är ett unikt samarbete med syftet att få ut skinande rena Volvobilar på gatorna samtidigt som invånare i Västra Hisingen kommer ut i jobb. En helt ny arbetsmodell som testas bland de 5 500 tjänstebilar som parkeras på Volvo i Torslanda varje dag. Clean Car Service är ett samarbete mellan Volvo Cars, Vägen Ut! kooperativen, SDF Västra Hisingen, IF Metall, Volvo Bil och Göteborgs Universitet.

 

anna urombi

Anna Urombi, Add Truly
När socialt ansvar blir lönsamt
Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2018 och grundare av Addtruly. Företaget för samman medvetna företagare med ideella organisationer, för att skapa hållbar samhällsförbättring. Anna Urombi berättar hur Addtruly genom sin digitala plattform hjälper företag att både bidra till samhällsnytta och skapa affärsnytta genom att synliggöra sitt engagemang i samhällsutveckling för sina kunder, medarbetare och talanger – målgrupper som ställer allt hårdare krav på företags sociala ansvarstagande. 

Sophie Nachemson-Ekwall
I framtiden är alla företag sociala
I många andra länder finns större förväntan på företagens samhällsansvar – att företag kan och bör sträva efter mer än bara att maximera sin vinst. Men förändringen är på gång i Sverige och idag vill allt fler göra det som våra sociala företag redan gör! Forskaren, författaren och debattören Sophie Nachemson Ekwall spanar mot framtiden på Stora Sociala Företagsdagen.

KARIN BILDSTEN

Karin Bildsten och Tove Larsson
I den sociala butiken får mat och människor en andra chans
En social matbutik där kunden både handlar till låga priser och bidrar till minskat matsvinn, samtidigt som människor får möjlighet att närma sig arbetsmarknaden. Axfood och Stockholms Stadsmission berättar om resan med deras unika koncept Matmissionen – som gör gott både för människa och miljö.

jimmy herdberg atacac

mohammedJimmy Herdberg & Mohammed Maji, Atacac
Modevärldens sociala pionjärer
Modestudion Atacac är digitala pionjärer i att designa, sälja och tillverka kläder. Deras unika kombination av ny teknik och socialt ansvar gör dem till ett av branschens mest spännande företag! För Atacac har de senaste årens stora invandring inneburit helt nya möjligheter i att hitta duktiga medarbetare. Grundaren Jimmy Herdberg och skräddaren Mohammed Maji kommer till SSF direkt från klädfabriken i Göteborg!

jesper kofoed

Jesper Koefoed-Melson, GivRum
Från aktivism till business
GivRum​ har vänt upp och ned på stadsutveckling genom att flytta besluten från maktens korridorer ut till gator och torg – med människornas egna behov i centrum! Ekonomiskt, socialt och kulturellt hållbar stadsutveckling! Med rötterna i Köpenhamns aktivistiska mylla skapar de helt nya möjligheter för kreativa företagare att hitta lokaler.

thomas preifelt

marie vallinMaria Vallin och Thomas Preifelt
Rena rum och rent samvete

Clarion Hotel Post har gjort samhällsnytta av sin hotellstädning, genom ett samarbete med Social Trade och det sociala företaget Vägen Ut Fastighetsservice. Hotellets Maria Vallin berättar tillsammans med Thomas Preifelt på Vägen Ut varför de valt att jobba med ett socialt företag och varför det betyder mer än bara rena rum för gästerna!

fadouma aden

Faduma Aden, Jemmila
Mångfald som en del av affärsutvecklingen

Sociala entreprenören, modedesignern och affärsutvecklaren Faduma Aden använder sin kreativitet för att driva förändring. Hon har rådgivit en utställning på New Orleans Museum of Art och driver i samband med sitt klädmärke Jemmila en intervjuserie med syfte att lyfta upp muslimska kvinnliga ledare. Hon var med i skapandet av den hyllade reklamfilmen Volvo Made by People under sin tid på reklambyrån Forsman & Bodenfors. Faduma har blivit utsedd till Global Shaper av World Economic Forum och jobbar tillsammans med andra Global Shapers med att adressera lokala och globala utmaningar. Nu berättar hon sin historia på Stora Sociala Företagsdagen.

robert björngard

Robert Björngard, Hälsorum Offerdal
Medborgarna som äger sin egen hälsocentral

675 av bygdens invånare äger hälsocentralen i Offerdal. Medborgarkooperativet blev ett sätt att behålla vården på den lilla orten – och nu väljer fler och fler utanför socknen att skriva in sig där! En stor vinst genom social innovation, helt enkelt. Verksamhetschef Robert Björngard berättar historien om centralen, som blev utnämnd till Årets Kooperativ 2012.

 

 

Eva Carlsson, Tillväxtverket
Nya satsningar på sociala företag
Hur ska de arbetsintegrerande sociala företagen utvecklas i den närmaste framtiden? Eva Carlsson från Tillväxtverket berättar om deras planer och ger oss en inblick i regeringens strategi för sociala företag och innovation. Vi är tacksamma för att ha med Tillväxtverket som medfinansiär till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Erika Lindh, Lärjeåns Kök & Trädgårdar

Anställning blev vägen tillbaka för Erika
Efter att ha brottats med sjukskrivning, missbruk och depression i nästan hela sitt vuxna liv fick Erika Lindh en ny chans tack vare de sociala företagen. Idag är hon anställd på Lärjeåns Kök & Trädgårdar där hon hittat en helt ny yrkesbana och en ljusare syn på livet. Vi får höra hennes historia på Stora Sociala Företagsdagen.

 

Sofia Rönnqvist och Mona Hallström Hjorth, Sweco

Affärssamarbeten för ett hållbart och inkluderande företagande
Svenska företag ser flera fördelar med att samverka med arbetsintegrerande sociala företag. Sweco presenterar resultaten från sin nya studie som genomsyras av framtidstro! Sofia Rönnqvist och Mona Hallström Hjorth har intervjuat sociala företag och deras affärspartners om drivkrafter, utmaningar och hur samarbetena har startats.

 

 

Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, SKL
Panelsamtal: Så löser vi de största utmaningarna för sociala företag 

Regeringen satsar på socialt företagande och vill att det offentliga blir bättre på att göra affärer med sociala företag. Men hur kan kommuner, myndigheter eller företag bidra till att de sociala företagen växer och gör mer affärer? I ett panelsamtal möter vi Eva Carlsson från Tillväxtverket, Åsa Bengtsson från SKL och Katharina Vahlman från Arbetsförmedlingen – med fokus på att lösa de utmaningar som finns idag!

 

Anna Lindblom, Vänersborgs kommun, Thomas Dallmann,
ServiceKompaniet

En lyckad upphandlingshistoria
Hur kan kommunernas köp av varor och tjänster gynna de sociala företagen? Här är historien om det sociala företaget och upphandlaren som inte gav upp! Vi välkomnar Anna Lindblom från Vänersborgs kommun och Thomas Dallmann från ServiceKompaniet Vänersborg.

 

Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren

Nyttigaste Affären
Priset Nyttigaste Affären startade 2015 för att lyfta fram hur företag kan göra verkligt nyttiga affärer – för sig själva, för kunderna och för samhället. Nyttigaste Affärens senaste jurymedlem Johan Trouvé berättar mer om årets pris.

 

Henrik Ström, Knopster

En personlig resa mot arbete
Under Stora Sociala Företagsdagen kommer vi att få höra flera personliga berättelser från människor som varit i ett utanförskap men som genom ett socialt företag hittar vägen tillbaka. En av dem är Henrik Ström, som berättar om sitt arbete på Knopster i Falkenberg – “det asociala företaget”!

 

Dessutom

SKOOPI delar ut priset Årets Sociala Företag
Personliga berättelser från de sociala företagen
Underhållning från Improverket
Workshops
Utställare med inspiration och försäljning