PROGRAM – 7 oktober 2019

Vi kan utlova ett otroligt spännande och intresseväckande scenprogram, lärorika seminarier och tid att mingla bland de många utställarna. Varmt välkommen till Göteborg den 7 oktober!

Plats: Världskulturmuseet i Göteborg
Tid: Insläpp kl 10.00, start kl 11:00, slut ca 17.00 (OBS! Sluttiden är preliminär)

Köp biljett eller boka utställningsplats här!

 

Bengt Brülde

Ökad lycka genom ansvarsfullt företagande?

Vilket ansvar har företagen för att bidra till en bättre värld? Är det rimligt att företag ska ha andra mål utöver att tjäna pengar? Kan detta i så fall leda till ökad lycka eller mening? Är det bra för oss själva att göra nytta för andra människor? Filosofiprofessor Bengt Brülde är välkänd från Sveriges Radio och sina böcker om lycka och hållbarhet.

 

Moa Gürbüzer, MRG Wines

Vinindustrins nya gamechanger vill förändra dryckeskulturen

moa gürbüzerHon är grundare av vinbolaget som försöker förändra hela dryckeskulturen. Som socialarbetare såg Moa Gürbüzer på nära hand hur missbruk och alkoholism förstörde liv och splittrade familjer. MRG Wines blev hennes sätt att göra skillnad och hjälpa ett helt samhället att tänka om. Med riktigt bra vin vill de göra alkoholfritt till det nya normala. Hör historien om utmanaren i vinindustrin, som just nu står i startgroparna för att ta sig an en allt större internationell marknad.

 

Anders Westgerd, Göteborg Independent Living

Kooperativet tar tillbaka makten över sina liv

Stört Folk, CP-fri zon och ett nödvändigt långfinger mot makten. Göteborgskooperativet GIL hävdar att personer med funktionsnedsättning ska kunna välja sitt liv och ha samma möjligheter som alla andra. De är kända för sina provokativa kampanjer, sin humor och övertygelse om att alla människor kan påverka och skapa förändring. Vi välkomnar verksamhetsledare Anders Westgerd till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Karin Stenmar, Folksamgruppen

När stora investeringar gör stor nytta

karin stenmar folksamStora företag har stora möjligheter att påverka utvecklingen i världen. Folksam går i framkant för social hållbarhet och är en av världens största investerare i klimatprojekt. Hållbarhetschef Karin Stenmar har talat inför FN om hur pensions- och försäkringspengar kan bidra till hållbara samhällen för både människa och miljö. Nu välkomnar vi henne till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Iman Khalaf, Nõberu of Sweden

Entreprenörerna som vill förändra vår syn på mannen

Nõberu of Sweden vill förändra skönhetsmarknaden och samhällets sätt att se på manlighet. I en värld där mannen inte behöver vara tuff, hård och macho – om han inte vill.  Företaget motsätter sig att använda avklädda kvinnor i marknadsföringen och är en av de viktigaste finansiärerna bakom kampanjen Locker Room Talk. På så sätt vill Iman Khalaf och hans kollegor skapa förändring där det verkligen behövs, samtidigt som de siktar på att bli det största heltäckande varumärket för manlig grooming. Lönsamhet utan att vika av från sina värderingar.

 

Anja Skans, Skanska

Byggjättens löfte om en bättre morgondag

anja skansVarför är social hållbarhet så viktigt för ett av världens största byggbolag? Anja Skans, utvecklingsledare på Skanska, berättar om deras löfte om att bygga ett bättre samhälle. Genom inkludering och hållbar stadsutveckling vill de ta täten i en bransch som har stor påverkan på människors liv och samtidigt stor potential att göra skillnad.

 

Albert Askeljung, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

Så ser FN på hållbart företagande

albert askeljungEntreprenörer runt om i världen har stora möjligheter att lösa dagens och framtidens utmaningar. Hur kan världssamfundet vara med och bidra till den utvecklingen? UNDP:s projektledare Albert Askeljung ger oss FN-perspektivet på hållbart företagande och affärsmöjligheterna med Globala målen.

 

Stina Gottlieb, Sotenäs Symbioscentrum

Symbios skapar hållbara företag

stina gottliebHur kan exempelvis restprodukter från Bohusläns fiskindustri återanvändas och bli till ström och varmvatten? Och varför är befolkningens kompetens avgörande för ett hållbart näringsliv? Sotenäs Symbioscentrum för samman människor för att skapa innovation, företagande, utbildning och sysselsättning. Stina Gottlieb berättar varför de arbetar med både industriell och social symbios.

 

Petra Bauer, Social Enterprise Academy

Akademin skapar fler sociala företag i världen

petra bauer social enterprise academyI Skottland finns en lång tradition av socialt entreprenörskap och ungefär 5 procent av befolkningen arbetar i sociala företag. Vad kan vi i Sverige lära oss av landet som var först i världen med att anta en tio års strategi för utvecklingen av sociala företag? Social Enterprise Academy har sedan 2004 hjälpt människor ta vara på sina styrkor, skapa hållbara företag och riktig samhällsnytta. Nu har de tagit steget från Skottland till att bli en del av en rörelse som växer internationellt. Vi välkomnar Petra Bauer, deras Learning and Development Manager, till Stora Sociala Företagsdagen!

 

Emad Alkasem & EvaTua Ekström

Gammalt blir nytt igen på Världskulturmuseet

Tillsammans skapar vi hållbara affärer! Det sociala Göteborgsföretaget Tråd & Trade med Världskulturmuseet, årets arena för Stora Sociala Företagsdagen, har hittat ett samarbete som skapar nytta på många sätt. Använt reklammaterial från museet återanvänds och blir till helt nya produkter, som till exempel väskor. Skräddaren Emad Alkasem från Tråd & Trade och Världskulturmuseets EvaTua Ekström berättar om deras resa tillsammans.

 

Maja Frankel & Omid Mahmoudi, Ashoka Nordic

ALLA kan bli en “Changemaker”

Ashoka har sedan 1980 identifierat och stöttat sociala entreprenörer i över 90 länder. Genom arbetet med ”Network of fellows” underlättar de för 3500 förändringsagenter. Maja Frankel, grundare av Ashoka Nordic, delar insikter kring organisationens arbete, bl.a dess växande fokus på unga Changemakers. Vi får också träffa Årets Changemaker 2019, Omid Mahmoudi, som är grundare av Ensamkommandes Förbund. Han berättar om sin resa som ung Changemaker och varför Changemakers och sociala entreprenörer går hand i hand.

Boka biljett redan nu!


Fördjupa dig med årets seminarier!

I år tar vi våra populära workshops och uppdaterar dem till seminarier, där du kan fördjupa dig i något ämne som rör socialt företagande! Anmälan till seminarierna kommer att skickas ut till deltagare med biljett efter sommaren. Då gäller först till kvarn!

 

Jan Svensson och Sven Bartilsson, Coompanion

Seminarium: Finansiering av innovationer i sociala företag

Mer information inom kort.

 

 

 

Tinna Harling, Egnahemsfabriken Tjörn, Ingrid Westerfors, Coompanion

Seminarium: Sociala företag som nav i lokal problemlösning

egnahemsfabriken tjörnSociala företag kan vara navet i lokala samarbeten, där alla jobbar tillsammans för att lösa problem på orten. Arkitekterna och byggarna bakom Egnahemsfabriken Tjörn berättar om hur viktigt lokala nätverk och delaktighet har varit i deras kluster av föreningar, kommun och företag.

 

 

Tillväxtverket & Västra Götalandsregionen

Seminarium: Ekosystem för socialt företagande

Regeringens strategi pekar ut vikten av att företagsfrämjare ska bli bättre på att stödja sociala företag med rådgivning och finansiering. Runt om i landet pågår nu ett arbete med att öka kunskapen om de sociala företagens behov. Kom och ta del av några exempel!

 

 

Eva Ternegren, Coompanion,

Seminarium: Reserverad upphandling, en ny möjlighet för idéburen sektor

Passa på att ställa frågor till författaren av Tillväxtverkets skrift “Nya grepp i upphandling”.

 

 

 

 

Victoria Carlsén, SKOOPI, Eleni Wigsén, ASF Akademin

Seminarium: Arbetsintegrerande sociala företag

Hur startar man ett arbetsintegrerande socialt företag? Och vad betyder den nya certifieringen för ASF runt om i landet? SKOOPI berättar hur det går till att certifiera ert arbetsintegrerande sociala företag. ASF Akademin gör arbetsintegrerande sociala företag ännu bättre på att leverera arbetsmarknads- och rehabiliteringstjänster.

 

 

 

Angelica Lindblad,  Vägen ut! och Albert Askeljung, UNDP

Seminarium: Hur bidrar social företag till att uppfylla de Globala målen och Agenda 2030?

Vägen ut! Kooperativen har sedan 2014 mätt sin samhällsnytta med ECG-bokslutet. Ett verktyg där företag och organisationer kan mäta hur mycket samhällsnytta man skapar och som redovisar hur företaget arbetar med social- och miljömässig hållbarhet och demokrati/ transparens i förhållande till alla sina intressenter. ECG bokslutet kan kopplas samman med de Globala målen och är idag ett kraftfullt och trovärdig sätt att mäta vilka Globala mål en verksamhet på skapar värde för.

 

Boka din biljett nu!

Här bokar du biljett för inträde och köper utställarplats.

 

 

 

One thought on “PROGRAM – 7 oktober 2019

Comments are closed.