Det växer på Clarion Hotel Post

Martin Wiholm

Martin Wiholm

Att kunna servera gästerna på hotellet egenproducerade grönsaker är en kvalitet i sig. Att det också skapar jobb och minskar transporterna i staden – är några ytterligare vinster med takodlingen på Hotel Post.

Grundarna av Kajodlingen, Jonas Lindh och William Bailey ville bevisa att det går att odla i stadsnära och kunna leva på det. Staden har många outnyttjade ytor och om dessa kan odlas skapas jobb, transporter kan minskas och grönsakerna kan levereras purfärska.
Kajodlarna har, som namnet antyder, en odling nära vattnet i Göteborg, men också nu en på taket på Clarion Hotel Post, vid Centralstationen i Göteborg.

– Att gästerna ser odlingarna från sina hotellrum och sen grönsakerna från dem dyka upp på frukostbuffén, på deras middagstallrik i restaurangen eller som garnityr på drinken i baren ger oss ett starkt mervärde, säger Martin Wiholm Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Post.

Att använda taket var inte ett svårt beslut fortsätter Martin Wiholm:

– Taket var en outnyttjad yta. Att odla på detta hållbara sätt och samtidigt få arbeta med egenproducerade råvaror i sina restauranger och barer är som en dröm.

Också Kajodlarna är nöjda med samarbetet.
– Närheten mellan kock och gröda och samarbete mellan kock och bonde tror vi stenhårt på. Kocken har då ytterligare kontroll över råvarorna –  inte bara att de produceras schysst – utan också vad som produceras. Det gör att vi också vet att vi får avsättning för våra produkter, säger William Bailey.

Kajodlarna är inte ute efter att ha ett monopol på odling i Göteborg utan vill inspirera till fler odlingar:

– Mycket mer mat borde kunna produceras stadsnära. Fördelarna är så många och med vår odling på Hotel Posts tak kan vi visa att det går. Vi är mer än glada över att kunna arbeta efter dessa principer och bidra till den här utvecklingen, säger William Bailey.

Förutom att Martin Wiholm och William Bailey berättar om sitt samarbete, för alla på Stora sociala företagsdagen finns det också möjlighet för 20 personer att under workshoptimman  få en  visning av odlingen på Hotel Posts tak .

Se film om tankarna bakom Kajodlarna här!

kajodlingenfilm